SOM DIFERENTS, NO INDIFERENTS
Activistas contra el acoso

Preguntes Freqüents

QUI HI POT PARTICIPAR?

En el Concurs ONCE poden participar tots els alumnes dels centres educatius espanyols públics, concertats i privats, escolaritzats a: Educació Especial, Primària (de 3r a 6è), Secundària, FP Bàsica, Batxillerat o FP (grau mitjà i superior).

I SI ELS MEUS ALUMNES JA HI VAN PARTICIPAR L'ANY PASSAT?

No hi fa res. El tema és completament diferent, igual que els treballs creatius que demanem als participants, de manera que en realitat és un concurs del tot nou.

COM SÓN ELS GRUPS DE PARTICIPACIÓ?

Tota la classe participarà formant un únic grup i presentant un únic treball desenvolupat entre tots els alumnes o escollit a partir de les diverses propostes que hagin pogut treballar en grups més reduïts. En el material didàctic trobaràs alguns suggeriments sobre com ho pots fer.

Si la meva aula pertany a un centre escolar rural agrupat (CRA), poden participar en el mateix treball alumnes de categories diferents?

Sí, ja que com a excepció s'acceptaran treballs que corresponguin a alumnes de diverses categories tant als centres escolars rurals agrupats (CRA) com a les aules de circ itinerants, així com a qualsevol altra modalitat que reuneixi característiques similars.

ELS ALUMNES ES PODEN INSCRIURE I PARTICIPAR EN EL CONCURS PEL SEU COMPTE?

No. Per participar-hi és necessari que un educador del centre s'encarregui de la inscripció.

QUIN TREBALL EXTRA SUPOSA PER AL PROFESSOR?

Aquest programa està integrat en el currículum educatiu. Per això no suposa cap feina addicional. El material didàctic que facilitem permet que cada educador desenvolupi a l'aula (en funció del seu temps i les seves possibilitats) els continguts i les activitats que consideri més oportuns per introduir els alumnes en el tema del concurs i facilitar el desenvolupament del treball de participació posterior.

El grau d'implicació en la supervisió i l'ajuda als alumnes a l'hora de desenvolupar el treball de participació serà decisió de cada professor. Aquest només es compromet a explicar l'activitat als alumnes i a fer-nos arribar posteriorment els treballs de participació.

QUINA ÉS LA VINCULACIÓ DEL CONCURS ONCE AMB LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES?

Aquest programa de sensibilització i els seus materials didàctics s'han desenvolupat basant-se en el currículum i es pot treballar de manera específica a les sessions de tutoria així com a través de les competències bàsiques següents:

 • Competència per aprendre a aprendre.
 • Competència social i ciutadana.
 • Competències en autonomia i iniciativa personal.
 • Competència cultural i artística.
 • Tractament de la informació i competència digital.

ÉS OBLIGATORI FER LES ACTIVITATS DE LA UNITAT DIDÀCTICA?

No. Només són una eina per facilitar al professor la tasca d'introduir els alumnes en el tema d'enguany i en com abordar el treball que cal presentar.

HI HA ESPECIFICACIONS OBLIGATÒRIES PER AL TREBALL?

Sí. Cada grup aula haurà de presentar:

 • Primària (3r-6è) i Educació Especial:

  Un cartell publicitari de sensibilització contra l'assetjament escolar que reflecteixi solucions concretes dels alumnes per combatre'l (en format JPG amb un pes màxim de 2 MB), acompanyat d'un títol (amb un màxim de 140 caràcters) i d'una audiodescripció que serveixi com a eina d'accessibilitat per als jurats amb discapacitat visual (d'un minut de durada com a màxim).

 • Educació Secundària, FP Bàsica, Batxillerat i FP:

  Una peça audiovisual (en format AVI, MP4 o MOV, amb un pes màxim de 100 MB i una durada màxima d'un minut) on es mostri com es pot passar a l'acció contra l'assetjament, acompanyada d'un títol (amb un màxim de 140 caràcters) i d'un document de text amb el guió detallat per facilitar l'accessibilitat del treball.

COM CAL FER EL CARTELL?

Un cop que el grup aula hagi definit la idea que vol expressar, procedirà a fer la composició del cartell comptant amb totes les tècniques que cregui necessàries: des de les més manuals, com el collage a partir de revistes o fotografies pròpies, fins a qualsevol programa d'ordinador que els permeti plasmar les seves idees (Photoshop, editors en línia, etcètera).

Les possibilitats són il·limitades. Deixeu volar la creativitat!

COM CAL FER LA PEÇA AUDIOVISUAL?

Un cop que el grup aula hagi definit la idea que vol expressar, procedirà a fer la gravació del seu microcurt. Per això podrà emprar qualsevol càmera de vídeo o dispositiu amb càmera integrada, sempre que les imatges siguin clares, nítides i estiguin gravades amb bona resolució (recomanem plans horitzontals i no verticals). A més, si l'aula ho creu necessari, podrà utilitzar programes d'edició de vídeo per al muntatge final de la peça audiovisual.

COM HEM D'ENVIAR EL TREBALL?

 • Si l'aula ha fet un cartell de manera manual, escanegeu o fotografieu el treball.
 • Assegureu-vos que el cartell estigui en format JPG i que no pesi més de 2 MB. En el cas de la peça audiovisual, haurà d'estar en format AVI/MP4/MOV, amb un pes màxim de 100 MB.
 • Accediu a la vostra àrea privada de professor a la web del Concurs ONCE.
 • Feu clic a la secció "Pugeu el treball".
 • A la secció "Títol", escriviu el títol o la frase de la classe per al treball presentat (màxim 140 caràcters).
 • A la secció "Descripció", introduïu el text que la classe ha escrit per descriure el que ha volgut reflectir amb el seu treball (màxim 400 caràcters).
 • Seleccioneu l'arxiu d'imatge (acompanyat de l'arxiu d'àudio) o de vídeo (acompanyat de l'arxiu de text amb el guió).
 • I, per acabar, feu clic al botó "Envia".

ELS ALUMNES PODEN TREBALLAR DES DE CASA?

Naturalment. Un cop que l'educador els hagi explicat com cal que sigui el treball que han de presentar, els alumnes poden dedicar tot el temps que vulguin a desenvolupar el treball fora de l'aula.

I SI TENIM MÉS DUBTES SOBRE COM HEM FER EL TREBALL O QUALSEVOL ALTRA QÜESTIÓ PEDAGÒGICA?

No passa res. Us podeu posar en contacte amb nosaltres i us ajudarem. Un equip de professionals resoldran els dubtes que tingueu. Per això, truqueu al 900 808 111 (telèfon gratuït) o ompliu aquest formulari.